Je paje med skåtu å va helt ressutt ätte den flùrtupp te tjåder va helt görsinnu
Ja nu undrar ni kanske vad det här betyder och varför vi börjar kommunicera på ett helt obegripligt språk. Det handlar om att man ska ta seden dit man kommer. Det är det vi försöker göra. Nu kan jag lova er alla att ingen Klövsjöbo med lite självaktning och språkkunskaper hade kallat det där för Klövsjömål men vissa av orden är i alla fall på just Klövsjömål.
Igår hade vi grannar från byn över på middag och de gav oss en bok, inte vilken bok som helst utan boken Klövsjöord. I boken kan man både läsa om dialektens uppkomst och historia men givetvis också lära sig ett helt nytt språk! Och om ni tycker det är svårt att förstå i skriven form ska ni testa den talade versionen…
Engagerade föreningar
Utöver de nyvunna språkkunskaperna vill jag slå ett litet slag för föreningslivet. Det har jag inte märkt av så mycket i Stockholm även om de gör mycket nytta där också. Här är föreningarna en stomme för hela samhällsbygget. Det är föreningar som driver många viktiga och roliga arrangemang, bevarar kulturhistoria i form av hembygdsgård (fastigheter från ca 1700-talet), de är en viktig arbetsgivare och dem enar krafterna kring viktiga frågor så som neddragningshotade skolor och bristen på bostäder. De driver också ett extra viktigt arrangemang, Klövsjöslaget! Det är ett av Sveriges bästa brännbollsarrangemeng där bland annat SM-mästarna i brännboll deltar varje år. Jenny som nu ingår i tävlingsledningen är just hemkommen från uppstartsmöte och nu är datumet satt, den 6 augusti smäller det!
Sitter du fortfarande och funderar på vad den märkliga rubriken betyder? Här har du svaret och du som varit med och läst tidigare inlägg vet att jag har en komplicerad relation till tjädern!
”Jag kämpade på med en stav så jag var helt slut efter den där stridstuppen till tjäder som var så förbannad.”
Citat av en förvirrad och livrädd tjädermotståndare:)
(Jag ber om ursäkt för den dåliga översättningen men nånstans måste man börja).