Efter 6 dagar som Norrlänning har jag konstaterat nedan och skriver därför denna lista som jag valt att kalla ”Om du som sörlänning någon gång ska flytta till Norrland så bör du veta detta”:

  1. Köp en bil med motorvärmare, det är galet svårt att få igång även en relativt ny bil efter 3 dygns stillastående i -30 grader. Om du inte köper en bil med motorvärmare, köp en verktygslåda och en pannlampa så du på ett enkelt sätt kan montera bort ett fruset batteri, ta in det och värma det på badrumsgolvet i några timmar för att sedan montera dit det igen.
    1.b I Norrland har de små eluttag med en timer på vid varje parkeringsplats, så att du alltid ska kunna starta din bil, vilket bevisar att ovanstående inte är en rekommendation utan ett måste. Alla har motorvärmare!!
  1. Tvätta inte bilen om du inte kan ställa in bilen i ett varmt garage efter tvätt.
  1. Köp minst 2 dunjackor, tro mig, du kommer behöva ha den ena ovanpå den andra, till och med när du skottar snö. Kylan tar inte slut, skulle den lätta och gå upp från -30 till -15 grader så snöar det så mycket så att kylan kommer underifrån, från sidan och självklart ovanifrån.
  1. Sov alltid med ett underställ som du inte är rädd om, du vet inte hur kallt det är nästa morgon.. om du måste springa upp från sängen och elda så smutsar du inte ner dina finare kläder med sot. Du vill heller inte riskera att se ”vad som händer” när du tar att dig kläderna när du ska hoppa i sängen, det är stor förfrysningsrisk från klädkammaren till sängen.
  1. Köp upp dig på massa ved och massa säkringar, om en fas till husets el skulle gå.. det blir kallt i huset fort..
  1. Lämna aldrig hemmet utan extra vantar, mössa, halsduk, täckbyxor, Sorel-kängor och din extra dunjacka!!!

Ovanstående är (som du kanske redan gissat) rekommendationer som jag hade behövt för ca 6 dagar sedan..DSC_3796

Lämna en kommentar