Alltså det är ju inte första gången vi är i fjällen under våren men HÅLL I HATTEN va härligt det är!

Den senaste veckan har solen skinit nästan hela tiden, backarna är fantastiska, solen går upp tidigt, den går ner sent och Helags är ett litet himmelrike!

Pappa Janson (Ståhl) fyllde jämnt i lördags och det hade han själv sedan länge beslutat att han skulle fira i fjällen (Innan vi ens hade beslutat oss för att flytta hit). Han sa redan i höstas att vi var tvungna att vara på plats den 9 april. Eftersom vi nu bor här var det givetvis inget problem:) Vi började dagen med champagnefrukost i stugan i Storhogna, sen var det presentutdelning.

Överraskningen

Det började med ett par turpjäxor… Det följdes av ett par turskidor… Och sist men inte minst blev det dessutom en tur-resa till Helags! Turen gick redan dagen efter men innan avresa fick vi en fin skiddag på Vemdalsskalet och en fantastisk födelsedags-fonduemiddag på Samevistet. För er som inte varit vid Samevistet kan det varmt rekommenderas! Eftersom vi skulle dit på kvällen och närmsta väg ligger ca 4 km bort åkte vi snövessla:) Bara det var en upplevelse.

Middagen smakade i alla fall utsökt och vår servitör för kvällen var en riktigt skön lirare som även han verkligen älskar fjällen. Han är holländare och började sin fjällkarriär så sent som i fjol och nu håller och han och hans tjej på och jagar hus i området. Riktigt häftigt!

Utrustningen är A & O

Eftersom ingen i gänget hade gått på tur innan hyrde vi turskidor (det är en längdskidåkningsskida men med stålkant och fjäll). Skillnaden när man går på tur är att det inte finns några spår att gå i samt att om man ska bestiga ett berg är det skönt med en stålkant när man ska försöka ta sig ner. Vi åkte först bil från Klövsjö till Ljungdalen, därifrån var det 12 km till Helags Fjällstation som ligger vi foten av fjället. När alla var redo och vi skulle ge oss iväg skulle jag bara sätta på mig mina skidor… Jag hade fått med mig en skida som inte passade till mina pjäxor. Vad göra nu? Åka två timmar tillbaka? Försöka få tag på skotertransport? Promenera? WHAT TO DO!? Det var då jag träffade Pelle och Ulla. De kom just tillbaka från Helags och skulle sätta sig i bilen. Efter lite chitchattande frågade jag om jag möjligtvis kunde få låna Pelles skidor. Helt osannolikt men det fick jag och rätt storlek hade han! Pelle och Ulla sparade mig/oss ca 4 timmar bilåkning och gjorde att jag kunde följa med på resan istället för att bli lämnad efter! Det är såna människor som ger mig starkt hopp om mänskligheten! Vilka stjärnor!

Sen kunde resan äntligen börja och vilken resa det blev! Oj oj oj! Fantastiskt väder, jättegod mat och vin på fjällstationen! En tur som vi alla varmt kan rekommendera!

Vi låter bilderna tala för sig själv:)

Alex tar ett lätt skutt mot Helags.

Alex tar ett lätt skutt mot Helags.

Mot topppen

Mot topppen

Coolingen Jenny på Helags.

Coolingen Jenny på Helags.

Det är ett stort jäkla massiv

Det är ett stort jäkla massiv

det var riktigt tjock dimma på väg mot toppen.

det var riktigt tjock dimma på väg mot toppen.

 

På fjället!

På fjället!

Krtnörden måste få sitt!

Krtnörden måste få sitt!

Solnedgång över fjälla!

Solnedgång över fjälla!

Lämna en kommentar