I förra veckan var vi båda två en del i stan (Östersund). Vi hade en gemensam middag och för en gångs skull var det jag som stannade kvar och Jenny som åkte tillbaka till Klövsjö.

Ingen av oss har varit speciellt mycket i Östersund innan men nu när vi bekantat oss lite med stan måste vi medge att vi verkligen gillar sta’n. Ingen av oss har varit i Innsbruck men det är exakt den känslan jag tänker mig att det är där. Det är inte för inte som den kallas Sveriges Vinterstad. Nu när vi ändå fått lite koll tänkte vi bjuda på lite Österundstips, här kommer lite kuriosa och allmänbildning om Östersund.

 1. Ca 100 kilometer från Sveriges vackraste by Klövsjö:)
 2. ca 115 kilometer från Sveriges bästa skidområde Vemdalen.

… Så här skulle jag kunna fortsätta:)

 1. Östersund är centralort i Östersunds kommun och residensstad i Jämtlands län
 2. Också huvudstad i republiken Jämtland som grundades av Yngve Gamlin på 60-talet. Där är Evert Ljusberg idag är president sedan -89.
 3. Republiken Jämtland är också arrangör av Storsjöyran som varje år ser till att Östersundsbor och tillresta får en hejdundrandes fest i slutet på juli. Rekordet för en kväll slogs 2009 med över 26 200 (!) betalande. I år går det av stapeln 29-30 juli (Paret Ståhl hoppas få uppleva det i år, ska du med?)
 4. Östersund har ca 45 000 invånare och är Sveriges 24.e största stad.
 5. Stan ligger vid Storsjöns strand och med anslutning till Frösön
 6. Bästa restaurangen: Riktigt schyst stämning och god mat på Jazzköket men Republiken kan också vara ett bra alternativ för den hipstertörstande (dem enda vi testat).
 7. Det finns 89 kilometer längdspår som man bland annat hittar utan för Jennys kontor
 8. Om du är i stan rekommenderas även att spana in evenemangslistan för Gamla Teatern. Under ett dygn förra veckan bjöds det både på läcker jazzkonsert och countrykväll med Doug Seegers.
 9. Skulle du ta en promenad i stan ska du inte heller bli förvånad om klockorna börjar spela, Rådhusets klockspel har en repertoar som bland annat består av nationalsången och den lokala hiten ”En Jemtlandstaus” (Se film nedan). 
 10. Om du mot förmodan flyttat upp till fjällen och saknar motorvärmare på bilen går även det att lösa i fjällmetropolen! Tack vare Mekonomen och 7000 spänn känner vi oss nu trygga med att båda bilarna kommer starta imorrn!

Här kan nu lyssna på Jemtlandstaus:

Lämna en kommentar